Notki w kategorii: Kuchnia


Mrożenie fasolki szparagowej

Mrożenie fasolki szparagowej 21 lipca 2009 2 komentarze

Kulinarny zakątek prowadzony przez Amarantha w kategorii Kuchnia

A wiecie jak można samemu prosto przechować fasolkę do zimy?   Wystarczy obrać, umyć, obsuszyć i wrzycić na tacce do zamrażalki - najlepij żeby leżała luźno, aż zamarznie. A potem tylko w woreczek przełożyć. I można zawsze wsypać garść do zupy, albo ugotować troszkę do ziemniaczków i kotleta.


Fasolka szparagowa jak promienie letniego słońca

Fasolka szparagowa jak promienie letniego słońca 21 lipca 2009 Brak komentarzy

Kulinarny zakątek prowadzony przez Amarantha w kategorii Kuchnia

Przeżywając ciężkie chwile na widok fasolki w sklepach i na straganach, tłumiąc przemoźna chęć wgryzienia się w nią i pochłonięcia, doczekałam się w końcu na własną, ogródkową!   Jedna z najpiękniejszych chwil lata, kiedy można własnoręcznie zebrać z krzaczków wychodowaną, piękną, żółciutką (zielona będzie za jakieś 2 tyg.) fasolkę szparagową :)...


Mała czarna czy duża biała

Mała czarna czy duża biała 20 lipca 2009 1 komentarz

Kulinarny zakątek prowadzony przez Amarantha w kategorii Kuchnia

Popijając czwartą kawę...   Bez porządnej filiżanki, a raczej kubka, kawy nie ma dnia. Jedyną rzeczą zdolną mnie zwlec o porannku z łóżka jest kawa. Gdyby nie ona, to pewnie wcale by, nie wstawała, bo i po co? Sam aromat już pobudza chęć do otwarcia oczu, a smak... nie ma nic cudowniejszego na świecie!   A po pierwszej pobudzce przychodził kolej na drugą, już...


Najkoszmarniejszy smak dzieciństwa

Najkoszmarniejszy smak dzieciństwa 17 lipca 2009 3 komentarze

Kulinarny zakątek prowadzony przez Amarantha w kategorii Kuchnia

Kaźdy czegoś nie lubił jeść, jak był mały. Z reguły koncetrowało się nielubienie na szpinaku i brukselce.... Chociaż to zawsze były moje ulubione warzywka, poza ogórkową ;) Pamiętam, jak w przedkolu zjadała po kilka porcji na raz tych znienawidzonych zielonych kosmitów :) Nie miałam jednej konkretnej znienawidzonej potrawy... dla mnie to była cała seria potraw zaczynających...


Karczochy w roli głównej

Karczochy w roli głównej 16 lipca 2009 3 komentarze

Kulinarny zakątek prowadzony przez Amarantha w kategorii Kuchnia

I znów włoskie fusion. Miewam tak czasami, że nachodzi mnie na coś konkretnego, że póki tego nie zjem to jetsem chora. I tak było tym razem. Faza karczochowa :)   Nasz polski makaron - co prawda niby tiagiatelle, do tego słoiczek karczochów w oliwie, suszone pomidory, czosnek, sól, pieprz i parmezan.   Makaron gotujemy. Oliwe z karczochów i z pomidorów wlewamy na patelnię...


Na śniadanie - jajecznica!

Na śniadanie - jajecznica! 15 lipca 2009 Brak komentarzy

Kulinarny zakątek prowadzony przez Amarantha w kategorii Kuchnia

Pędząc codziennie rano do pracy z reguły zapominamy o zjedzeniu porządnego śniadania, bo nie ma na nie czasu. Ale kiedy nadchodzi weekend to po prostu muszę zjeść coś pysznego, coś co wymaga większego przygotowanie, niż płatki czy kanapa. I tak jajecznica należy to moich ulubionych śniadaniowych dań. Nie musi być wyszukana, może być taka zwykła prosta, po prostu z boczkiem,...


Jagodowy śmietanowiec, mniam!

Jagodowy śmietanowiec, mniam! 14 lipca 2009 Brak komentarzy

Kulinarny zakątek prowadzony przez Amarantha w kategorii Kuchnia

Najprostsze i najpyszniejsze ciasto świata - jagody i śmietana w jednym :) Porzebne: - śmietana 0,5 l - szklanka cukru - 2 łyżki żelatyny - trochę wody i mleka - paczka biszkoptów - 1 opakowanie galaretki - i jagody (albo inne owoce)   Wykonanie: Żelatyne rozpuszczamy w niewielkiej ilosci gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem. Do żelatyny...


Jagody na zimowe chłody

Jagody na zimowe chłody 13 lipca 2009 Brak komentarzy

Kulinarny zakątek prowadzony przez Amarantha w kategorii Kuchnia

Powrót z weekendowej leśniej wycieczki zakończył się na 10 kg jagód :) A teraz trzeba to poprzerabiać. Na zimowe zapasy jak znalazł będzie :)   Najprościej i najszybciej zamyka się je w słoiczki i pasteryzuje, ok 30 - 40 min (bez cukru, po otwarciu zawsze można posłodzić).   Drugi sposób to zamrożenie, ale wtedy możemy jagód nawet nie przebierać. Ważne tylko,...


Krabuszki sajgonkowe - przepis

Krabuszki sajgonkowe - przepis 10 lipca 2009 1 komentarz

Kulinarny zakątek prowadzony przez Amarantha w kategorii Kuchnia

W końcu jakoś podstępnie udało się co niego wyciągnąć od małżona  :)   Potrzebne: - 2 torebki ruży -paczka papieru ryżowego -pół torebki mrożonki warzyw ddo chińszczyzny -po jednym paluszku krabowym na sajgonkę -sos sojowy, sos ostrygowy, sos chili, pierz, papryka ostra   Jeśli mamy zamrożone krabuszki, to trzeba je rozmrozić. Gotujemy ryż (jak na pudełku...


Kalafior czy krem z kalafiora?

Kalafior czy krem z kalafiora? 9 lipca 2009 1 komentarz

Kulinarny zakątek prowadzony przez Amarantha w kategorii Kuchnia

Oto jest pytanie!   Uwielbiam kalafiora. O każdej porze roku, ale wczesneym latem najbardziej, bo teraz smakuje najlepiej. Nie ma tygodnia, żeby ten cudny biały kwiatuszek nie zagościł na moim stole. Ale zawsze powstaje pytanie: kalafior czy zupa krem z kalafiora? I za każdym razem mam dylemat.   Kalafior - lekko obgotowany, a masełkiem i bułką tartą -pyszne, proste,...