Notki w kategorii: Zdrowie


Pieprz

Pieprz 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Piper nigrum Opis: Przyprawę stanowią owoce pnącza pochodzącego z Wybrzeża Malabarskiego w południowo-zachodnich Indiach. Tak zwane ziarna pieprzu czarnego to niedojrzałe owoce typu pestkowca. Pieprz biały (otrzymywany przez moczenie, suszenie i otarcie mięsistej owocni jagód pieprzu...


Papryka

Papryka 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Capsicum annum Opis: Przyprawę stanowią wysuszone owoce papryki rocznej, pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej. Była tam uprawiana od tysięcy lat. Hiszpanie rozpowszechnili jej uprawę na całym świecie. Okazy papryki rocznej osiągają od 30 cm do 1 m wysokości. Różnica...


Oregano

Oregano 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Origanum vulgare Opis: Oregano zwane też jest lebiodką lub dzikim majerankiem. Jest to bylina, występująca w Europie i Azji Zachodniej. Jest rośliną wieloletnią, osiągającą wysokość do 80 cm. Ciekawostki: Główne składniki oregano to: olejki...


Natka Pietruszki

Natka Pietruszki 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Petroselinum sativum Opis: Roślina dwuletnia dorastająca do wysokości 80 cm. Przyprawę stanowią wysuszone liście pietruszki, pochodzącej z rejonu Morza Śródziemnego. Pietruszka była uprawiana w III wieku p. n. e. przez Rzymian, którzy używali ją do dekoracji i aromatyzowania. Obecnie...


Mięta

Mięta 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Mentha piperita Opis: Mięta pieprzowa jest byliną osiągającą wysokość 30-90 cm. Mięta jest rośliną wieloletnią, o pełzających podziemnych kłączach, z rozłogami nadziemnymi i podziemnymi. Znana była już w starożytnym Egipcie. W Europie uprawia się miętę od przeszło 300 lat i...


Majeranek

Majeranek 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Orginanum majorana Opis: W uprawie jest rośliną roczną lub dwuletnią, osiągającą wysokość 40 cm. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej części rejonu basenu Morza Śródziemnego i południowej Azji. Przyprawę tę przywieźli z Indii w rejon Morza Śródziemnego Arabowie....


Lubczyk

Lubczyk 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Levisticum officinale Opis: Lubczyk jest to roślina wieloletnia pochodząca z Azji południowo-zachodniej. Jest to dochodząca do 2 metrów bylina o mocnym korzeniu. Najlepszy smak mają świeże, w miarę młode części rośliny. Ciekawostki: Zawiera...


Liść Laurowy

Liść Laurowy 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Laurus nobilis (Drzewo laurowe) Opis: Liście laurowe rosną na niewielkich, wiecznie zielonych drzewach laurowych. Jako przyprawy używa się wysuszonych liści z drzewa laurowego. Liść laurowy zwany też jest Wawrzynem albo Liściem Bobkowym. Uprawiany jest w krajach Morza Śródziemnego i na...


Kurkuma

Kurkuma 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Curcuma longa Opis: Pochodzi z południowej Azji, uprawiana głównie we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Jest to podzwrotnikowa wieloletnia roślina z rodziny imbirowatych, która ma silny zapach i ostry palący smak. Kurkuma nazywana jest też ostryżem....


Kolendra

Kolendra 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Coriandrum sativum Opis: Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego. W wielu krajach, u nas również, jest uprawiana jako roślina uprawowa i lecznicza. Należy do roślin jednorocznych, która osiąga wysokość 20-40 cm. Ojczyzną są: Indie, Iran i Azja Mniejsza. Obecnie zasadniczą część...