Notki w kategorii: Zdrowie


Koperek

Koperek 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Anethum graveolens Opis: Jest rośliną roczną z rodziny baldaszkowatych. Koper pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, południowej Rosji i Indii. Ciekawostki: Koper ogrodowy należy do roślin najzasobniejszych w sole mineralne jak wapń, żelazo i...


Kminek

Kminek 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Carum carvi Opis: W stanie zdziczałym spotyka się go na miedzach, łąkach i pastwiskach. Jest to roślina dwuletnia, dorastającą do około 80 cm wysokości. Jej nasiona w kształcie sierpa to jedna z najstarszych przypraw kuchennych, znana już w starożytnym Egipcie. Znali ją już...


Kardamon

Kardamon 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Elettaria cardamomum Opis: Wieloletnia roślina rosnąca dziko na wybrzeżu Malabaru i masowo uprawiana na Cejlonie. Należy do rodziny imbirowatych. Bylina o grubym, bulwiastym kłączu i długich, grubych korzeniach tworzące z pochew rodzaj łodygi do 2-3 m wysokości. Posiada oryginalny...


Kapary

Kapary 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Capparis spinosa Opis: Kapary cierniste są to pączki kolczastego, niewielkiego krzewu kaparowego, dorastającego do 1 m wysokości, którego ojczyzną są wybrzeża Morza Śródziemnego (Francja, Hiszpania, Włochy, Algieria, Cypr, Grecja). Ciekawostki:...


jałowiec

jałowiec 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Juniperus communis Opis: Wiecznie zielony krzew, występujący na terenie Europy Środkowej. Owoce jałowca (zwanego też Cyprysem) są typowo polską (słowiańską) przyprawą, chociaż jako roślina występuje nie tylko w naszym kraju. Kuliste owoce, zwane szyszkojagodami, dojrzewają w drugim...


Imbir

Imbir 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Zingiber officinale Opis: Jest to bylina dorastająca do 1 m wysokości, wśród których rozróżnia się ok. 80 gatunków pochodzących z tropikalnej Azji i Oceanii. Roślina ma kłącze podziemne (o wielkości od 15 do 50 cm), płaskie, silnie rozgałęzione, z którego wyrastają łodygi, z...


Goździki

Goździki 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Eugenia caryophyllata Opis: Goździki to jedna z najpopularniejszych przypraw znajdujących się w handlu. Są to w istocie suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa, pochodzących z Indonezji. Ponadto goździki są dostarczane przez Madagaskar,...


Gorczyca

Gorczyca 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Brassica Sinapsis Opis: Gorczyca jest rośliną pochodzącą z terenów Europy oraz Azji. Należy do rodziny krzyżowych (Cruciferae). Jej nazwa związana jest z jej charakterystycznym gorzkim smakiem, który zawdzięcza synapinie - związkowi zawartemu w nasionach. Znane są różne gatunki...


Gałka muszkotołowa

Gałka muszkotołowa 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Myristica fragrans Opis: Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca (Myristica fragrans) wiecznie zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na wyspach Moluków, czyli wyspach przypraw. Drzewo zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90 roku życia. Gałka jest...


estragon

estragon 25 lutego 2010 Brak komentarzy

Zioła i przyprawy prowadzony przez sylciar w kategorii Zdrowie

Nazwa łacińska: Artemisia dracunculus Opis: Estragon jest to bylina za ojczyznę którego uznaje się tereny azjatyckiej części Rosji, przede wszystkim brzegi rzek syberyjskich. W stanie dzikim występuje ona również na znacznych obszarach Ameryki Północnej (między Alaską a Teksasem). Przyprawowe zalety...